Zilele Palatului Cultural, ediţia a VI-a, 2017, ziua a doua – sâmbătă, 16 septembrie

Nunta lui Figaro, la biserica din Parcul Tricolorului! Au mai venit, Wilhelm Tell, Carmen, Radetzky şi mulţi reşiţeni!

de Matei Mircioane

Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, a concertat, aseară, la Reşiţa, pe esplanada bisericii ortodoxe române „Schimbarea la Faţă”, din Parcul Tricolorului. Aproape o mie de spectatori, aşezaţi pe scaunele instalate în parcul din faţa bisericii, pe băncile din parc, pe bordurile ce împrejumiesc spaţiile verzi sau în picioare.

Concertul a fost prezentat de către directorul filarmonicii timişorene, Ioan Coriolan Gârboni, care a vorbit cu jovialitate şi umor despre fiecare piesă simfonică, sugerând spectatorilor cum să întâmpine tema propusă de autori. „Relaxaţi-vă, închideţi ochii şi imaginaţi-vă că vă aflaţi în pragul unei frumoase dimineţi de toamnă”, zise Gârboni, de exemplu, în deschiderea suitei Peer Gynt de Edvard Grieg.

Orchestra timişoreană a interpretat lucări selectate de către maestrul Gheorghe Costin, din compoziţiile lui Wolfgang Amadeus Mozzart – Nunta lui Figaro, Edvard Grieg – Suita Peer Gynt, Georges Bizet – Carmen, Franz Von Suppe – Uvertura Cavaleria Uşoară, Johann Strauss fiul – Uvertura Liliacul, Johann Strauss tatăl – Radezky March.

Finalul concertului a fost „apoteotic”, la bis-ul cerut de public, orchestra oferind celebra lucrare a lui Strauss tatăl, Marşul Radetzky, marş care a fost acompaniat, desigur, cu aplauzele ritmate ale spectatorilor.

Directorul filarmonicii din Timişoara, Ioan Coriolan Gârboni şi-a exprimat, încă odată plăcerea de a veni şi reveni la Reşiţa, anunţând că în perioada sărbătorilor de iarnă va prezenta un concert la Reşiţa cu corul filarmonicii. În încheiere, preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, Nicolae Plujar, i-a acordat o diplomă de excelenţă directorului Ioan Coriolan Gârboni, pentru că filarmonica timişoreană îmbogăţeşte, an de an, paleta manifestărilor artistice organizate de Asociaţie Culturală Reşiţa Română.

Concertul susţinut la Reşiţa de Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timişoara a făcut parte din programul Festivalului Zilele Palatului Cultural, ediţia a VI-a, organizat de Asociaţia Culturală Reşiţa Română.